zaterdag 17 februari 2018

Waarom we zo moeilijk gronden in deze tijd ~ Janosh

Janosh - 14 februari 2018


♥<3 WAAROM WE ZO MOEILIJK GRONDEN IN DEZE TIJD ♥<3
 
Gronding is belangrijk voor ons. Het is je voeten stevig in de aarde hebben staan, met een helder besef van waar je bent en wat er om je heen gebeurt. In de vele sessies die ik geef, zie ik steeds vaker dat men de grip verliest en ‘zweeft’. Het is net alsof ze aan een heliumballon vastzitten die de lucht ingetrokken wordt. Alles is vaag en troebel, alsof er tussen jou en de buitenwereld een onzichtbare muur staat.


Manieren om weer ‘de aarde te voelen’ zijn bijvoorbeeld eten, drinken, seks, koffie, chocola, geld uitgeven (grip op de materie krijgen) of in sommige gevallen tabak of alcohol. Bij de meeste mensen is dit proces redelijk onder controle, maar bij velen ook niet: ze slaan door in hun verlangen om te aller tijden gegrond te blijven. Waarom willen we zo graag controle over de realiteit? En waarom is gronden voor veel mensen zo’n uitdaging in deze tijd?

♥<3 De evolutie versnelt

We leven in een uiterst spannende tijd. De evolutie versnelt en de mens gaat door een geweldige transformatie heen! We worden bewuster, gevoeliger en ons empathisch vermogen neemt sterk toe. Deze (onzichtbare) verschuiving vindt op grote schaal plaats, omdat we toe zijn aan de volgende laag in het menselijk bewustzijnsproces. De meesten herkennen dit aan een intens verlangen naar liefde, vrijheid en diepgang, als ook aan vermoeidheid en depressie. Het lijkt wel of alles wat we aan de buitenkant ervaren veel dieper binnenkomt en onze reacties hierop heftiger zijn.
Het is niet onverwachts dat deze transformatie plaatsvindt. Het sluit aan bij de cyclus van de aarde, die door de Maya’s mooi in kaart werd gebracht met de Lange Telling, een kalender die gebruikt werd om ‘de leeftijd van het universum’ vast te stellen. De aarde zou inmiddels de Vijfde Cyclus hebben afgerond (in 2012) en begonnen zijn aan een nieuwe. Hierin verandert de energie op aarde en evolueren we naar een ‘universeel denken’ dat ons brengt bij de vraag: hoe kunnen we actief bijdragen aan de evolutie van ons allen?
Meer inzichten deel ik tijdens de nieuwe beleving 2018: transitie naar het Synergetisch Tijdperk.

♥<3 Aansluiting blijven vinden

De afgelopen tijd heb ik me voortdurend afgestemd op wat er gaande is in deze tijd. Ik heb me afgevraagd waarom zoveel mensen worstelen met de veranderende energie. Waarom zoveel mensen gestrest, uitgeput en depressief zijn. En waarom er zoveel mensen schijnen te verdwalen in hun zoektocht naar geluk (en zich eenzaam voelen). Wat mij werd ingegeven, is dat de wereld van vandaag ons niet meer volledig laat gronden in een realiteit waar we ons prettig bij voelen. Het hoge tempo waarin we leven, met alle verplichtingen en impulsen die we krijgen, zet ons aan tot het willen ‘ontsnappen’ aan de drukte. We leggen onszelf een ongezonde hoeveelheid prestatiedruk op, waar zeker de meer gevoelige mensen onder ons onder dreigen te bezwijken.

Het gevolg is dat steeds meer mensen geforceerd de aansluiting met het hectische leven blijven maken door goed gegrond te blijven. Dat doen ze door zichzelf uit te putten, extreme dingen van zichzelf te eisen en grip op de materie te houden door veel te kopen/verkopen. Maar er zijn ook anderen die liever hun spirituele pad bewandelen en daardoor de aansluiting deels kwijtraken. Met de laatste categorie heb ik ’t meest te maken. Ik val er zelf ook onder, omdat ik eigenlijk geen zin meer heb om te moeten meedoen aan de competitie van ‘wie is de beste’. Ik wil me vooral verbinden, met anderen een eenheid vormen en samen iets moois bijdragen aan deze wereld. Dat verlangen groeit en groeit, maar daarmee ook de kloof met de ‘normale wereld’. Helaas.

♥<3 We zijn ‘gewoon’ in transformatie!

Wat kun je er nu aan doen om toch aansluiting te vinden? Om ervoor te zorgen dat je mee blijft draaien en niet thuis komt te zitten met een burn-out? Je kunt rust nemen, een retraite bezoeken en jezelf weer motiveren om (als je je beter voelt) weer de strijd aan te gaan. Of je kunt doen waar ik in geloof en waar ik me hard voor maak: meegaan op de energie die ons wil laten groeien. De evolutie wil van ons geen ‘upgrade’ van het complexe leven dat we leiden. Het wil geen ‘supermens’ dat in staat is om met apps en technologie 20.000 dingen op één dag te doen. De evolutie wil dat we ons herenigen met onszelf, de planeet, de Schepping en elkaar. We zijn onderweg naar een nieuwe wereld van synergie en daarin maakt het niet meer uit wie de beste is. Wat dan alleen nog telt, is of we ‘aangesloten’ zijn. Of we ons kunnen verplaatsen in de ander en of we elkaars gevoelens en gedachten kunnen oppikken.

Hoe sneller je accepteert dat je niet zwak, gek of nietig bent, maar ‘gewoon’ in transformatie, hoe eerder de zwaarte van je afvalt dat je iets moet bereiken in deze wereld. Jezelf laten gelden is niet de manier om boven de eenzaamheid uit te stijgen die ermee gepaard gaat. In de kern willen we juist het tegenovergestelde: we willen erkend worden en ons met elkaar verbinden. We willen bijdragen aan iets goeds door er voor anderen te zijn. Kun je moeilijk gronden in de dagelijkse hectiek? Vraag je dan eens af: is het niet tijd voor een ander pad? Voor een route die meer aansluit op jouw verlangens?
Mijn advies in sessies voor mensen die overprikkeld zijn, is nooit: neem wat meer rust. Ga eens naar het strand. Of nog erger: zet jezelf eroverheen! Altijd stuur ik aan op het reflecteren van de keuzes die gemaakt zijn. In het verleden voelde het misschien goed; nu waarschijnlijk niet meer. Groei mee met de tijd en met de energie die in ons wordt aangewakkerd. Als dat betekent dat je je controle moet opgeven door jouw veilige haven te verlaten, vertrouw er dan op dat je intuïtief je weg weer vindt.

Vertrouw erop dat de heersende energie je meeneemt naar een volgend hoofdstuk. We zijn lang niet zo beperkt als dat we denken. Tenslotte worden we allemaal gevoeliger, niet waar?

Van hart tot hart,
Janosh